Local Storage seems to be disabled in your browser.
For the best experience on our site, be sure to turn on Local Storage in your browser.

Mondproblemen diabetes

Mondproblemen diabetes, ontstoken tandvlees en diabetes, risico's mondgezondheid diabetes.

Mondproblemen diabetes

Risico’s mondgezondheid diabetes

Xerostomie

Droge mond is een probleem voor 20% van de mensen en komt relatief vaker voor bij ouderen (50+) en bij mensen met diabetes 1 en diabetes 2 (suiker). Een droge mond betekent dat er te weinig speeksel wordt aangemaakt.

Een droge mond ervaar je als je moeite hebt met slikken, bij het doorslikken van voeding, met praten. Maar ook als je droge mondhoeken, lipkloven of dik speeksel hebt. Te weinig speeksel beïnvloedt je leven op verschillende manieren, het maakt praten, slikken en eten moeilijk. Het leidt vaak tot een slechte adem , vaker mondschimmel, een vieze smaak, ontstekingen en tandbederf (cariës). Speeksel bewaakt de pH-waarde (zuurgraad 7 is neutraal) in de mond en bepaalt daarmee welke bacteriën niet of juist wel goed overleven in de mondholte.

Oorzaken van een droge mond

Er zijn verschillende oorzaken voor een droge mond, te verdelen in 3 groepen; een medische oorzaak, veroorzaakt door (bewust) gedrag of lifestyle en als bijwerking van medicatie. Door fysieke inspanning (sport), teveel alcohol of door te weinig water drinken ontstaat er een tekort aan vocht in het lichaam wat tevens leidt tot een tijdelijk mindere aanmaak van speeksel. Als het vochttekort wordt aangevuld (met water) herstelt de speeksel-produktie en verdwijnt snel de ervaring van een droge mond. Ook stress, roken, angst, vitaminetekort, de overgang, veel spreken en een verkeerde manier van ademhalen (door de mond, apneu) kunnen tijdelijk leiden tot een mondholte met relatief te weinig speeksel.

Het aanpakken van de stress, stoppen met roken, het aanvullen van ene vitamine-tekort met een ander dieet of met een supplement en ademhalingstherapie halen de oorzaak weg en de speekselproduktie herstelt zich. Deze groep veroorzakers kent meestal een langere periode om te herstellen. Gedurende die periode zijn er hulpmiddelen die het speeksel aanvullen en de mondgezondheid ondersteunen. Het speeksel doet veel meer als alleen maar bevochtigen.

Medische oorzaken van een droge mond zijn chonische ziekten zoals; diabetes, parkinson, sommige vormen van rheuma en het syndroom van Sjögren. Maar ook de behandeling voor nek- en keelkanker heeft xerostomie als bijwerking, de bestralingen beschadigen de speekselklieren. Bij het syndroom van Sjögren zijn (o.a.) de speekselklieren chronisch ontstoken waardoor deze geen tot nauwelijks speeksel produceren. Droge mond is een van de gevolgen van de ziekte van Parkinson, maar niet altijd. Xerostomie is ook een gevolg van diabetes, het vergroot de kans op ontstekingen in de mond (parodontities, gingivitis) die op hun beurt het diabetes-management kunnen verstoren. Volgens de bijsluiters van veel medicijnen is een droge mond een bijwerking van het medicijn (anticholinerg) . Bekende veroorzakers zijn; antidepressiva en corticosteroïden.

Halitose

Een stinkende, slechte adem heet officieel halitose. De lucht wordt veroorzaakt door bacteriën die zwavel-gassen produceren. Bij te weinig speeksel-aanmaak wordt de pH verandert en krijgen de zwavel-produceren bacteriën meer ruimte om zich te vestigen en te vermenigvuldigen. De overgroei aan bacteriën in de mond is ook zichtbaar aan witte aanslag op de tong. Het speeksel speelt een belangrijke rol in het bewaken van de pH-waarde (zuurgraad) en daarmee in de orale flora. De ideale pH-waarde is 7. Bij te weinig speeksel daalt de pH, de ond wordt dan zuurder. Dit is weer schadelijk voor het tandglazuur dat afbreekt bij een te lage pH. Het maskeren van een slechte adem met behulp van tabletjes of snoep rijk aan menthol helpt maar voor 20 minuten. Er wordt echter ook weer suiker (koolhydraten) geconsumeerd die weer leiden tot groei van de zwavel-gas producerende bacteriën. Eigenlijk een vicieuze circel die doorbroken moet worden door te zorgen voor een goede mondflora.

Metaalsmaak

Als er te weinig speeksel in de mondholte is kunnen bacteriën zich vermenigvuldigen. Deze bacteriën produceren afval dat een vieze smaak afgeeft. Een metaalsmaak die tegelijkertijd als “zurig” wordt omschreven is een indicatie voor een verstoorde orale flora en dus een te lage pH (te zuur).

Mondschimmel

Mondschimmels staat, bij kinderen, bekend als spruw. Het is een candida gist die zich ontwikkeld tot schimmel. Soms komt dit als schimmel voor in de vagina, soms in de mond. Bijna iedereen heeft candida als gist in de darmflora. De candida floreert in donkere ruimten en groeit goed op koolhydraten, die bij diabetes ruimschoots voorradig zijn in het speeksel als speekselglucose. De witte vlekken en witte substanties worden door de tandarts bekeken die kan nagaan of er sprake is van mondschimmel. Met een antifungicide middel is het verholpen. Om herhaling ter voorkomen kun je zelf aandacht geven aan het opbouwen en onderhouden van een gezonde mondflora. Vermijd antibiotica waar mogelijk. De mond is het begin van het spijsverteringssysteem. Een gezonde mondflora beïnvloedt rechtstreeks de darmflora en daarna de vaginale flora.

tandarts is specialist bij mondporblemen diabetes

Cariës

Gaatjes in het gebit ontstaan doordat bacteriën in plaque of een biofilm de pH-waarde verstoren waardoor het tandglazuur beschadigd raakt en er gaatjes in tanden en kiezen ontstaan.

Suikerziekte tandvleesonsteking

Gingivitis is een ontsteking aan het tandvlees. Bij suikerziekte is er vaak sprake van een vicieuze cricel (het seesaw-effect). Doordat er (te)veel glucose in het speeksel voorkomt groeien bacteriën die de pH-waarde in de mond verstoren. “Verkeerde” bacteriën krijgne de ruimte om te groeien, om plaque en een biofilm over het gebit te vormen. Deze biofilm verzoorzaakt tandbederf en tandvlees-ontstekingen. Het lichaam reageert op de ontstekingen. Bij diabetici is de afweer tegen ontstekingen lager. Ontstekingen verstoren het management van de diabetes. Dit leidt tot een lagere weerstand en een hoger risico op ontstekingen. Andersom werkt dit helaas ook. Ontstoken tandvlees en diabetes hoort helaas bij elkaar. Goede orale hygiëne met de juiste hulpmiddelen helpt.

Parodontitis

Ontstekingen aan het kaakbeen zijn een gevolg van cariës. Deze ontstekings-reactie heeft dezelfde gevolgen als cariës.

Tips, wat wel doen en wat niet doen:

Vermijd orale verzorginsprdukten met SLS (irriterend schuimmiddel) en menthol. Rook niet, drink zeer matig alcohol (maar liever niet). Beperk stress, vermijd stress en leer de oorzaak te vinden en op te lossen. Beweeg regelmatig, eet gezond, slaap goed. Meer dan 3 koffie per dag werkt vochtafdrijvend.

De belangrijkste tip; bij vragen of twijfel vraag het je tandarts of mondhygiëniste, het is hun vak, daar is alles kennis en zijn alle middelen om je te adviseren en te helpen.

Meer informatie over AnOxident balance treft u op de website anoxident-balance.nl

Mondproblemen diabetes, ontstoken tandvlees en diabetes, risico's mondgezondheid diabetes.